کاوش موضوع لیشمانیوز
صفحه اصلی
لیشمانیوز
لیشمانیاز (به انگلیسی: leishmaniasis) یا لیشمانیوز (leishmaniosis) یک بیماری است که در پی تکیاخته انگلهای طبقهٔ لیشمانیا به وجود میآید و از طریق نیش نمونههای خاصی از پشهٔ خاکی گسترش مییابند. این بیماری به سه صورت عمده ظاهر میشود: لیشمانیوز پوستی، پوستی-مخاطی، یا احشایی. نوع پوستی این بیماری نشانگانی همچون زخم پوست دارد. نشانگان نوع پوستی-مخاطی این بیماری زخم پوست، دهان و بینی هستند. لیشمانیاز احشایی در آغاز نشانگانی همچون زخم پوست دارد و سپس نشانگانی همچون تب، کاهش گلبول قرمز و بزرگ شدن طحال و کبد بروز پیدا میکنند.
بیش از ۲۰ گونهٔ لیشمانیا باعث ایجاد عفونت در انسانها میشوند. عوامل خطر شامل فقر، سوء تغذیه، قطع درختان جنگلی، و شهریسازی هستند. راه تشخیص هر سه نوع لیشمانیا، دیدن انگل آن زیر میکروسکوپ میباشد. نوع احشایی بیماری را میتوان از طریق آزمایش خون نیز تشخیص داد.
تا حدودی میتوان با خوابیدن زیر پشه بند آغشته به حشرهکش از این بیماری جلوگیری کرد. از دیگر اقداماتی که میتوان انجام داد افشانه کردن حشرهکش به منظور کشتن پشههای خاکی و درمان افراد آلوده است تا بدین صورت از گسترش بیشتر بیماری جلوگیری شود. درمان مورد نیاز بر اساس محل ابتلاء به بیماری، گونههای لیشمانیا و نوع عفونت تعیین میشود. برخی از داروهای ممکن برای درمان نوع احشایی بیماری شامل این موارد هستند: آمفوتریسین بی، ترکیبی از آنتی مونیال پنج ظرفیتی و پارامومایسین، و میلتوفسین. برای درمان نوع پوستی بیماری، داروهای پارومومایسین، فلوکونازول یا پنتامیدین میتوانند مؤثر باشند.
در حال حاضر حدود ۱۲ میلیون نفر در حدود ۹۸ کشور به لیشمانیا مبتلا هستند. هر ساله نزدیک به ۲ میلیون مورد جدید به این بیماری آلوده میشوند و بین ۲۰ تا ۵۰ هزار نفر در پی آن جان خود را از دست میدهند. حدود ۲۰۰ میلیون نفر در آسیا، آفریقا، آمریکای جنوبی و مرکزی، و جنوب اروپا به این بیماری مبتلا هستند. لیشمانیا در مناطق نام برده شده رایج است. تخفیفهایی از سوی سازمان بهداشت جهانی روی داروهای مورد نیاز برای درمان لیشمانیا اعمال شدهاست. این بیماری در گونههای دیگری از جانوران نیز رخ میدهد، مانند سگها و جوندگان.... بیشتر در ویکی پدیا